Back to the top

Biografie

William & The Handjives

William & the Handjives speelden eerder op het hoofdpodium van de Nijmeegse Zomerfeesten, bij Top 2000 in Arnhem, Jazz in Duketown in Den Bosch, Paradiso Amsterdam, Roll‘n’Roll Street op Terschelling en talloze kleinere festivals, podia en feesten door heel Nederland. Ook waren William & the Handjives te horen en te zien op radio en televisie: Cappuccino, Giel Beelen, Radio en TV Gelderland, Radio 5, de Tros-Sterren-Top 20.

Dit leuke, muzikale en enthousiaste trio bestaat al sinds 2003. Vanuit hun liefde voor de Blues, Jazz en Swingmuziek van de jaren ’30 tot ‘50 spelen zij onvervalste Swing en Rock ’n Roll zoals die heden ten dage nauwelijks ten gehore wordt gebracht. Ook actuele hits worden op deze wijze bewerkt. Met hun virtuoze spel en hun vaak driestemmige zang klinken de drie heren als een heel orkest – alles echt, alles live en met passie gespeeld.

Door de akoestische instrumentatie kunnen zij zich moeiteloos aan het volumen en de akoestiek van het evenement aanpassen. Ze performen in een huiskamer net zo gemakkelijk als op een groot festivalpodium.

Zanger & Gitarist

profiel william-smulders square

Zanger & gitarist William Smulders is autodidact. Op z’n zesde krijgt hij een cassettebandje met swingende Rock’n’Roll muziek uit de jaren ’50 in handen. Deze muziek grijpt hem onmiddellijk en hij wil nog maar één ding: gitaar spelen! Uren brengt hij door met luisteren, naspelen en weer terugspoelen. De schuur wordt omgebouwd tot studio en al op zijn dertiende treedt hij voor het eerst op voor publiek. Vele optredens als tiener volgen in jongerencentra, muziekcafés, festivals en poppodia.

In de daaropvolgende jaren ontmoet William steeds meer muzikanten waarmee hij samen werkt, repeteert en optreedt. Tijdens een van zijn optredens wordt hij benaderd door een medewerker van de Nederlandse zorginstelling Pluryn. Dat leidt ertoe dat William naast zijn hoofdberoep als rasartiest inmiddels ruim 20 jaar als muziekdocent voor mensen met een lichamelijke beperking werkt. Ook runt hij een eigen gitaarpraktijk waarin hij lesgeeft aan beginnende tot gevorderde gitaristen.

Om inspiratie op te doen, reist William in de loop der jaren regelmatig af naar Memphis, Nashville en New Orleans, speelt in het café van BB-King en treedt hij een aantal malen op met de Queen of Rock’nRoll, Wanda Jackson. In 2009 neemt William samen met haar twee duetten op: “Let’s Have A Party’” en “Funnel Of Love”. Er volgen verdere samenwerkingen met o.a. Chris Montez en Linda Gail Lewis, de zus van Jerry Lee Lewis.

Drummer

Erik Poorterman 30-05-2017

Drummer Erik Poorterman begint op z’n twaafde met drums spelen op een geleend drumstelletje. Hij neemt les en speelt al gauw in bandjes van de muziekschool en begeleidt de musicals op de middelbare school. Daarna volgt hij de jazzopleiding aan het conservatorium in Enschede.
In 1998 studeert Erik af en verdient sinds die tijd zijn brood als muzikant, drumdocent en bandcoach.

Als drummer tourt hij door heel Europa en door Azië. Door de jaren heen heeft hij muziek mogen maken met legendes als Teddy Edwards, Jan Akkerman, Charlie Mariano, Nippy Noya, Madeline Bell, Rosa King, Typhoon, Benjamin Herman, Wouter Hamel en Ack van Rooijen.

Erik is te beluisteren op een groot aantal cd’s, o.a. met het Andrew Read Trio, het JazzArt Orchestra en natuurlijk met William Smulders!

ContraBassist

William and the Handjives 20-03-2018

Contrabassist Jan Flubacher is opgegroeid in de Duitse Jazz-metropool Köln, waar hij met elf jaar begint de gitaar te bespelen. Op z’n vijftiende maakt hij kennis met twee belangrijke muzikale antipoden: Swing-koning Glenn Miller en Jazz-icoon Charlie Parker. Vanaf dat moment is hij verliefd op de muziek, die zn roots kent in de zwarte blues-muziek uit de VS. Hij begint in Jazzensembles en ook regelmatig op diverse JamSessions in de stad te spelen.

Pas op het conservatorium in Arnhem volgt de wissel naar een ander hoofdinstrument – de contrabas. Met nog meer passie leert Jan dit grote instrument in korte tijd onder zn knieen te krijgen en ontwikkeld zich tot een virtuoze en veel gevraagde bassist.

Na zijn afstuderen met een ‘master degree’ werkt Jan als docent bij het conservatorium van ArtEZ in Arnhem en Zwolle, bij Stichting Jazz in Nijmegen en is hij tegenwoordig voorzitter van De Muziekmakerij, de grootste muziekschool van Arnhem. Maar vooral staat hij op het podium, met diverse bands in een stilistische bandbreedte van Jazz, Soul, Rock’n’Roll en Boogie-Woogie tot Latin en Wereldmuziek.

© Copyright 2019 JVDL Designs. All rights reserved.